Op 30 maart opende KRC Genk samen met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits en Alzheimer Liga Vlaanderen het KRC Jongdementie café in de Cegeka Arena. Een primeur in ons land. Het jongdementie café verwelkomt voortaan op niet-wedstrijddagen mensen met jongdementie, partners en kinderen van personen met (Jong)dementie. Ze kunnen elkaar er vinden in een familiale sfeer. Samen met Alzheimer Liga Vlaanderen en vzw Menos zullen er onder andere lezingen en workshops worden gegeven. “We hopen met deze primeur ook andere voetbalclubs en bij uitbreiding organisaties te overtuigen om mee op de kar te springen en (Jong)dementie bespreekbaar te maken”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Elke vier seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. De kans dat iemand dementie krijgt, is 1 op 5. Voor het eerst is de ziekte ook doodsoorzaak nummer één in ons land. Dementie heeft verschillende gezichten. Valt de diagnose voor de leeftijd van 65 jaar, dan spreekt men over jongdementie. Ondanks de dramatische impact die (jong)dementie heeft op onze samenleving, heerst er nog een te groot taboe op de ziekte. Daarom slaan de FRZA! Foundation van KRC Genk, Alzheimer Liga Vlaanderen en vzw Menos de handen in elkaar om mensen met jongdementie en hun naasten samen te brengen in het eerste jongdementie café van het land.

“Alzheimer Liga Vlaanderen maakt volop werk van een dementievriendelijke samenleving. Gezien sport een groot impact heeft op onze maatschappij en bij velen in het geheugen zit gegrift, is een initiatief zoals het KRC Genk Jongdementie café heel belangrijk om in te zetten op sensibilisering en zingeving voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. We merken dat ook al enkele andere clubs interesse hebben om samen initiatieven te bekijken, waardoor de sportwereld in zijn geheel mee zijn steentje kan bijdragen tot een dementie-inclusieve wereld en mensen met dementie een kwaliteitsvol en zinvol leven kunnen bieden”, zegt Rudy Poedts van Alzheimer Liga Vlaanderen.

Café Pierre wordt KRC Jongdementie café

Op donderdag 30 maart werd café Pierre (clubcafé in de Cegeka Arena dat de naam draagt van clublegende Pierre Denier) voor de eerste keer omgedoopt tot het KRC jongdementie café. Voor de gelegenheid bediende de cast ‘Restaurant Misverstand’ de eerste gasten van een hapje en een drankje. Samen met gastheer Dieter Coppens werd teruggeblikt op het eerste seizoen van het populaire één-programma. De komende drie jaar opent het KRC Jongdementie Café op niet-wedstrijddagen de deuren. Zowel mensen met jongdementie, partners als kinderen van personen die (jong)dementie hebben, kunnen elkaar er vinden in een familiale en ongedwongen sfeer.

“Met het KRC Jongdementie café hopen we in de eerste plaats om mensen die met deze verschrikkelijke ziekte te maken krijgen een plek te geven waar ze zonder rem zichzelf kunnen zijn”, klinkt het bij Niel Janssen Community Coördinator bij de FRZA! Foundation van KRC Genk. “Samen met Alzheimer Liga Vlaanderen en vzw Menos zullen we onder andere lezingen en workshops organiseren. Maar lotgenoten kunnen ook samen het café uitbaten. Elke drempel die ze ondervinden in het dagelijks leven nemen we in het KRC jongdementie café voor hen weg. We hopen met dit initiatief ook andere voetbalclubs en organisaties te overtuigen om (jong)dementie mee bespreekbaar te maken. Onze deur staat voor iedereen open.”

“Ons motto is: ‘Samen ondersteunend sterk’. We merken dat het aanbieden van een forum (een tafel, een wandeling, een activiteit) om ervaringen uit te wisselen onder elkaar, heel belangrijk is voor mensen met jongdementie. Zij putten daar vooral kracht en steun uit.  Ze moeten zich in deze groep ook niet schamen, want iedereen zit in hetzelfde schuitje.  Voor de ene is het leven al wat zwaarder dan voor de andere, maar het gevoel van er niet alleen voor te staan, doet veel”, vult Geert Swartenbroekx van vzw Menos aan.

Football memories en volksspelen

In het KRC Jongdementiecafé zal ook een sporttas met football memories te vinden zijn. Football Memories is een project dat overgewaaid komt uit Schotland en Nederland. Door samen herinneringen op te halen uit onze rijke clubgeschiedenis en de hersenen te prikkelen gaan we (jong)dementie samen tegen.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits: “De cast van Restaurant Misverstand heeft in het programma op een moedige en hartverwarmende manier laten zien wat jongdementie betekent en vooral welke grote rol we als samenleving hebben. Je bent maar zo beperkt als de samenleving jou beschouwt. Daarom dat we vanuit Vlaanderen sterk inzetten op een inclusief en dementievriendelijk Vlaanderen, waar mensen met (jong)dementie nog een actieve rol spelen en we als samenleving rekening houden met hun specifieke noden.  Het Jongdementiecafé van KRC Genk is hier een schitterend voorbeeld van. Ik hoop dat nog velen in hun voetstappen treden.”