De KRC Genk FRZA! Foundation heeft met het KRC Jongdementie Café nu de shortlist gehaald van de More than Football Award, nadat het begin juni de longlist behaalde. Een prestigieuze award die jaarlijks wordt uitgereikt door EFDN, het European Football for Development Network. Het netwerk bestaat momenteel uit meer dan 150 clubs gaande van Feyenoord, Barcelona, Juventus, Liverpool tot Paris Saint-Germain, nationale competities en voetbalbonden uit 31 Europese landen. De andere clubs die de shortlist haalden zijn FC Midtjylland, St. Johnstone en Legia Warschau.

Met het KRC Jongdementie Café wil de FRZA! Foundation in de eerste plaats mensen die met deze verschrikkelijke ziekte te maken krijgen een plek geven waar ze zonder rem zichzelf kunnen zijn. Samen met Alzheimer Liga Vlaanderen, vzw Menos en Stad Genk worden er onder andere lezingen en workshops georganiseerd. Daarnaast kunnen lotgenoten ook samen het KRC Jongdementie Café uitbaten. Elke drempel die ze ondervinden in het dagelijks leven nemen we in het KRC jongdementie café voor hen weg. 

Elke tweede maandagavond en vierde woensdagnamiddag van de maand opent het café de deuren. Dat het KRC Jongdementie Café een succesvol en duurzaam project is, bevestigen de bezoekersaantallen. Elke editie komen er gemiddeld 44 bezoekers over de vloer. Daarnaast kwamen al meer dan 5 gezinnen in contact met VZW Menos, hierdoor hebben ze een aanspreekpunt gevonden waar ook lotgenoten zich verenigen.

De More than Football Award is een verlengde van de #Morethanfootball actieweken. Tijdens deze wereldwijde campagne brengen de Europese clubs hun communitywerking in beeld. Clubs, nationale competities en voetbalbonden uit heel Europa nemen deel aan de actieweken. Van Benfica, Burnley, Feyenoord, Sevilla tot Inter Milan. Na de longlist met 10 laureaten, heeft de KRC Genk FRZA! Foundation het nu ook geschopt tot de shortlist, samen met FC Midtjylland, St. Johnstone en Legia Warschau. De KRC Genk FRZA! Foundation mag haar project gaan presenteren tijdens het 20e EFDN-congres in Athene. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het More than Football Award galadiner op 14 november 2023.

“We hebben afgelopen seizoen een nationale voortrekkersrol genomen op vlak van sociaal-sportieve projecten. Naast enkele pilootprojecten die afgelopen seizoen onder de radar opstartten, hebben we met Tribune G de eerste prikkelarme tribune van België geïntroduceerd. Om nu met het laatste nieuwe project van de FRZA! Foundation, het KRC Jongdementie Café, de laatste vier te halen voor zo’n prestigieuze Europese award is een enorme eer. Dit bevestigt nogmaals het sterke werk dat we op dagelijkse basis leveren. We zijn bijzonder trots dat dit zelfs op Europees niveau wordt erkend”, zegt Niel Janssen Foundation Lead bij KRC Genk.

Praktische informatie

Het KRC Jongdementie Café wordt tweemaal per maand geopend. Elke tweede maandagavond van 18:00-22:00, en elke vierde woensdagmiddag van 14:00-17:00. Op woensdagmiddag fungeert het KRC Jongdementie Café tussen 13:00-14:00 als inloophuis via VZW Menos. Je kan er dan terecht met al je vragen over (jong)dementie.