De KRC Genk FRZA! Foundation en Alzheimer Liga Vlaanderen slaan drie jaar lang de handen in elkaar om (jong)dementie bespreekbaar te maken. Met de samenwerking engageren de twee partners zich om de komende jaren verschillende acties en evenementen op poten te zetten om verschillende vormen van dementie de nodige aandacht te geven binnen de maatschappij. Eind maart staat het eerste event op de planning. Dan opent het KRC Jongdementie Café in de Cegeka Arena voor de eerste keer haar deuren. Een primeur in ons land.  

Elke vier seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. De kans dat iemand dementie krijgt, is 1 op 5. Voor het eerst is de ziekte ook doodsoorzaak nummer één in ons land. Dementie heeft verschillende gezichten. Valt de diagnose voor de leeftijd van 65 jaar, dan spreekt men over jongdementie.  

De diagnose krijgen, wordt vaak beleefd als een doodsvonnis. Ouderdomsdementie, in de volksmond ‘Alzheimer’, heeft ingrijpende gevolgen. De gevolgen zijn nog ernstiger als je de diagnose krijgt op (relatief) jonge leeftijd. Jongdementie is, zowel voor de persoon die het treft als zijn of haar gezin, een drama. Om dementie in Genk en bij uitbreiding heel Vlaanderen meer bespreekbaar te maken, slaan de KRC Genk FRZA! Foundation en Alzheimer Liga Vlaanderen de handen in elkaar. 

“Eén van onze kerntaken is dan ook sensibilisering”, zegt Rudy Poedts, directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen. “Niet alleen om via gerichte informatie het onbegrepen gedrag te duiden, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk in de samenleving kunnen blijven participeren. Een hobby behouden is dus zeer, zeer belangrijk.” 

De verschillende partners willen verschillende acties op poten zetten om dementie de nodige aandacht te geven binnen de samenleving.  

KRC Genk is met dit initiatief niet aan zijn proefstuk toe. Met de rolstoeltribune, blindencommentaar en tribune G wil de club zoveel mogelijk mensen uit de samenleving mee laten genieten van voetbal. Met deze samenwerking gaan de Limburgers opnieuw een stap verder in hun engagement naar de samenleving toe. 

Primeur: café Pierre wordt KRC Jongdementie Café op niet-wedstrijddagen 

Eind maart staat een eerste event op de planning. Café Pierre (café in het stadion van KRC Genk, genoemd naar clublegende Pierre Denier) wordt vanaf dan op niet-wedstrijddagen omgedoopt tot het KRC Jongdementie Café. Zowel mensen met jongdementie, partners als kinderen kunnen elkaar daar vinden in een familiale sfeer. Samen met Alzheimer Liga Vlaanderen zullen er onder andere lezingen, en workshops worden gegeven. 

“Als club willen we een leefkamer zijn van de maatschappij, waardoor ook personen met (jong)dementie en hun omgeving de weg naar onze club kunnen vinden. Onze boodschap naar hen toe is duidelijk: blijf er niet mee zitten. De deur van het KRC Jongdementie Café staat open. Bij ons kan je je verhaal kwijt”, zegt Niel Janssen Community Coördinator van KRC Genk. 

“Dementie en de gevolgen ervan blijven nog te vaak onderbelicht. We willen als club de luidspreker zetten op het thema en het meer dan ooit bespreekbaar maken. Met de start van het KRC Jongdementie Café zetten we een eerste mooie stap in ons engagement”, zegt Erik Gerits, algemeen directeur van KRC Genk.