Voetbal is niet meer weg te denken uit heel wat mensen hun leven. De passie voor de teamkleuren, het gebrul, de spanning. Maar niet iedereen kan even hard genieten; mensen met een beperking blijven vaak in de kou staan. Daarom sloegen Citymesh, KRC Genk, collega-clubs, Inter - Toegankelijk Vlaanderen en de Pro League de handen ineen rond een eerste testproject voor slechtzienden. Dankzij uitgekiende en razendsnelle audiodescriptie kunnen slechtzienden de match een pak intenser beleven.

Zo werkt het

Zestien april was een mooie dag voor KRC Genk. Niet alleen klopte het A-team die dag Anderlecht met 5-2, in de tribunes liep een eerste test rond het optimaliseren van de voetbalervaring bij slechtzienden. KRC Genk bood het testpubliek, de wedstrijd en een stuk infrastructuur, terwijl Inter – Toegankelijk vlaanderen het platform dat audiodescripties kan streamen voorzag. Citymesh zorgde voor de naadloze connectiviteit en snelle dataverbinding.

Niel Janssen, Foundation Lead bij KRC Genk legt uit: “We hebben al een tijdje een specifieke tribune voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen de wedstrijden van ons eerste elftal in volle sfeer volgen met gespecialiseerde commentaar op maat. Maar de technologie (FM) botst op zijn limieten, vooral naar synchronisatie en bereik toe. Door de audiodescriptie aan te bieden via een app met 5G-verbinding kunnen we meer mensen bereiken en onze diensten sneller en efficiënter aanbieden wat de beleving ten goede komt. Zo kunnen Genkies met een visuele beperking de wedstrijd gewoon volgen bij hun vrienden in plaats van in een apart vak. Na verloop van tijd kunnen we de service ook uitbreiden naar alle supporters.” 

Dit hebben we geleerd

Carlo Waelens, een van de general managers bij Citymesh, geeft meer duiding: “Testprojecten als deze zijn altijd heel spannend en leerrijk voor ons. We kicken echt op R&D bij Citymesh, maar ook onze maatschappelijke impact is belangrijk, dus werkten we met volle goesting op dit project. Zo konden we uit de test leren dat 5G de ideale snelheid geeft om het geluid zo kort mogelijk op de live-beelden te laten volgen. Minder dan een halve seconde delay, terwijl dat bij wifi en 4G al naar 1 à 2 seconden gaat.”

“Een ander groot voordeel is dat de club geen extra hardware meer moet voorzien, de descriptie kan gewoon via de smartphone ontvangen worden. Dat bespaart de club toch een mooie som. Daarnaast kan je de descripties verrijken met heel wat extra content, zoals herhalingen, extra commentaar en wedstrijdjes. Zo spreek je een nog breder publiek aan.”

Door deze test werd er voor het eerst in België een blindentribune voorzien via een 5G-verbinding, en dat allemaal in de Cegeka Arena, het eerste 5G-stadion van België. Na het seizoen zullen de betrokken partijen zich buigen over de voortzetting van het testproject.

Blindentribune