Na de Welzijnscup, 10 jaar geleden, lanceert de KRC Genk Foundation vandaag een nieuw concept voor jongeren uit de bijzondere jeugdzorg en kansenwijken. Met de Online Fairplay Cup wil de Genkse communitywerking jongeren in een moeilijke thuissituatie of met gedragsproblemen waarschuwen en sensibiliseren rond Fairplay en digitale valkuilen.

In 2013 startte KRC Genk met een uniek project, de Welzijnscup. Vandaag, 10 jaar later, spelen 160 kinderen uit de bijzondere jeugdzorg en enkele Genkse kansenwijken een heel seizoen lang elke woensdagnamiddag een voetbalwedstrijd die kadert in de Welzijncup. De blauwe draad doorheen dat tornooi: fairplay. De KRC Genk Foundation ontving voor dit uniek en warm project eerder al de prestigieuze Europese ECA Award voor ‘Best Community & Social Responsability Program’.

Het succes van de Welzijnscup bracht de KRC Genk Foundation op het idee om daar nu ook een digitale variant rond op te starten. Geen beter moment dan de lancering van de nieuwe EA FC om ook met de Online Fairplay Cup van start te gaan.

“De KRC Genk Welzijnscup mocht afgelopen seizoen tien kaarsjes uitblazen. Het format dat we nu lanceren is gelijkaardig aan dat van de Welzijnscup. Enkel wordt het in een digitaal jasje gestoken en willen we, samen met partner ARAG, de deelnemers ook oplettender maken voor digitale valkuilen zoals online haatspraak, hacking en phishing”, licht Niel Janssen van de KRC Genk Foundation toe.

Voor de lancering tekenden ook Mark McKenzie en de KRC Genk esporters present. De Amerikaanse centrale verdediger van KRC Genk engageert zich als ambassadeur van de Online Fairplay Cup. Op die manier wil hij jongeren met persoonlijke problemen zoals armoede of gedragsproblemen mee de regels rond Fairplay meegeven. Want net als op het veld, zijn die ook online belangrijk voor een leuke wedstrijdbeleving.

CEO Erik Gerits is trots op het nieuwe initiatief: “Als pionier in esports is KRC Genk toonaangevend binnen België. Een sterkte die tegelijkertijd een opportuniteit biedt om ons meer in te zetten voor kinderen uit kansenwijken en de bijzondere jeugdzorg. Door naast de fysieke Welzijnscup ook een digitaal alternatief te lanceren, kunnen we nog meer kinderen bereiken en engageren in een proces van onderling respect, samenhorigheid en solidariteit. Via hun eigen interessewereld leren we ze basiswaarden en normen aan waar ze in het dagelijks leven de vruchten van kunnen plukken.”

Rechtsbijstandverzeker ARAG ging eerder al in zee met KRC Genk esports om Fairplay op de kaart te zetten. Met dit nieuwe project willen ze ook moeilijker te bereiken doelgroepen de Fairplaywaarden meegeven en hen behoeden voor de vele valkuilen die er ook in de onlinewereld zijn. “Als rechtsbijstandverzekeraar zijn we toegewijd aan het bijstaan van individuen in conflictsituaties, maar we zien onze rol breder dan dat. Online risico's treffen iedereen, inclusief jongeren uit de bijzondere jeugdzorg en kansarme omgevingen. Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over hoe je digitale risico's, zoals hacking en phising, snel kunt herkennen en hoe je het beste kunt reageren om escalatie te voorkomen. Dat geldt zeker en vast voor jongeren, die actief aanwezig zijn in de digitale wereld.”