De KRC Genk Foundation opende vandaag voor de eerste keer de deuren van het KRC Fietsatelier. Daar herstellen voortaan supporters van Tribune Zuid (de sfeertribune van KRC Genk) en personen met een werkstraf oude fietsen. De opgeknapte fietsen worden geschonken aan de KRC fietsschool waar de KRC Genk Foundation fietslessen aanbiedt aan volwassenen.

De KRC Genk Foundation opende vanmiddag voor de eerste keer de deuren van het KRC Fietsatelier. In een speciale ruimte in de catacomben van de Cegeka Arena worden voortaan 2 keer per maand oude fietsen hersteld. De supporters van Tribune Zuid, de sfeertribune van de vice-kampioen, engageren zich om er de fietsen mee op te knappen.

“Binnen de club kennen we de supporters uit Tribune Zuid als een zeer geëngageerde groep die zich op regelmatige basis inzetten voor de Genkse samenleving. Zo zamelen ze meerdere keren per seizoen producten in voor Vincentius. Ze waren meteen enthousiast om zich ook achter dit initiatief te scharen”, duidt Niel Janssen, Foundation Lead van De KRC Genk Foundation.

Stijn Van Bever, Public Affairs Director van de Pro League, vult aan: “De Pro League en haar clubs brengen wekelijks honderdduizenden supporters naar de stadions en verzamelen 4 miljoen fans rond ons voetbal. Daar gaat een enorme maatschappelijke kracht vanuit, die we graag positief aanwenden. Voetbal midden in de samenleving. Dit project is hier een schoolvoorbeeld van; supporters gaan samen aan de slag voor hun stad en helpen mede-Genkenaars aan het bewegen. KRC Genk toont zo aan dat ze een echte maatschappelijke actor zijn binnen Genk en binnen Limburg.”

Werkgestraften geven iets terug aan de lokale samenleving

Naast de supporters van Tribune Zuid zullen ook werkgestraften hun werkstraf uitvoeren in het KRC Fietsatelier. Daarvoor werkt de KRC Genk Foundation samen met het Justitiehuis Limburg. “Waar mogelijk zoeken we daarvoor supporters van KRC Genk of personen met een grote interesse in voetbal. Op die manier kunnen werkgestraften dichtbij huis, onder de vlag van KRC Genk, iets terugdoen voor de lokale samenleving”, zegt Erik Gerits, Algemeen Directeur van KRC Genk. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir woonde de opening van het KRC Fietsatelier bij en herstelde zelf ook mee de eerste fietsen in het KRC Fietsatelier. “Wat KRC Genk met het fietsatelier doet kan ik alleen maar aanmoedigen. Het is mooi dat de club ook werkgestraften, vooral uit de eigen supportersgroep, mee inschakelt bij het opknappen van de fietsen. Er is een grote nood aan plaatsen voor werkgestraften en daarom is het ook knap dat KRC Genk een steentje bijdraagt. Werkstraffen moeten ten dienste staan van de maatschappij en dit is daar een uitstekend voorbeeld van”, klink het bij minister Demir.

Vicieuze cirkel doorbreken

De opgeknapte fietsen worden gedoneerd aan de KRC Genk fietsschool. Met dat project biedt de KRC Genk Foundation, samen met Stad Genk, al 11 jaar fietslessen aan volwassenen aan. De ervaring van KRC Genk met dat project leert ons dat vooral vrouwen van allochtone afkomst zich inschrijven voor de fietslessen. Maar ook dat diezelfde vrouwen vaak geen eigen fiets hebben waardoor ze onvoldoende kunnen blijven oefenen en het fietsen opnieuw verleren. De leuze: “fietsen verleer je niet”, houdt dus niet helemaal steek voor die doelgroep. Met de KRC Fietsatelier wil KRC Genk die vicieuze cirkel doorbreken.

“De komst van het fietsatelier speelt in op een nood die er leeft in Genk. De afgelopen 11 jaar hebben we al 300 Genkenaren aan het fietsen gekregen. De deelnemers gaven aan dat het niet evident is om ook na de lessen te blijven fietsen. Ze hebben niet altijd een fiets of iemand om mee te fietsen. Dankzij het fietsatelier en de fietsbuddy's kunnen we nu aan deze behoeften voldoen”, zegt Eerste Schepen van Stad Genk Anniek Nagels.

Het KRC Fietsatelier start met de reparatie van een 30-tal fietsen. Komende zaterdag is het fietsatelier geopend tussen 10 uur en 12 uur. Wie over een oude fiets beschikt die niet meer wordt gebruikt, kan die inleveren aan het stadion van KRC Genk. Eens gerepareerd, doneert de foundation de fiets aan één van de deelnemers van de KRC Genk fietsschool.